Kaposvári Egyetem, Egészségügyi Centrum Onkoradiológiai Részlege 2001-ben kezdte működését, mint a Somogy Megye, Délnyugat Magyarország és a Pannon Régió vezető intézményének része. Az alapításakor az alapelv a mindenkori modern besugárzás tervezésen alapuló teljes körű radioterápia és komplex onkológiai ellátás kiépítése volt. Ennek szellemében a kornak megfelelő legmodernebb terápiás géppark használatára van lehetőségünk. 2015-ben terápiás géppark csere követően újfent a kor követleményeinek megfelelő, a jelenleg elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviselő eszközök kerültek felszerelésre - VARIAN Radiotherapias Rendszer. A központ modern technológiákat alkalmazva, intenzitás modulált sugárterápiát és képalkotás vezérelt terápiás beavatkozásokat végez CT és MRI vezérléssel is. A sugárkezelések a szigorú nemzetközi és Magyarorszgi irányelveknek megfelelően, multidiszciplináris orvos csoport döntése alapján történik minden egyes beteg esetében.
Centrumunkban a Diagnosztikai Radiológiai Részleg, a PET Medicopus Kft. (PET/CT, PET/MRI), és az Onkoradiológiai Részleg szoros együttműködésben dolgozik a legmagasabb szintű betegellátás biztosítása érdekében. 2015-óta az esélyegyenlőség biztosítás érdekében Onconetwork rendszer működik, melyen keresztül hálózatszerűen szoros munkakapcsolatban állunk a kiemelt stratégiai partnerével, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal, valamint a régió többi kórházával és betegellátó intézményeivel.
A megvizsgált és kezelt betegek száma folyamatosan növekedik. 2014-ben 2198 beteget láttunk el. A modern diagnosztikai és terápiás technikák, a folyamatosan képzett asszisztensek és a sokoldalúan kvalifikált orvos csoport lehetővé teszi a modern radioterápiás kezelések teljes spektrumának alkalmazását mind malignus kórképek, mind nem daganatos betegségek esetén.
A centrumban 28 orvos és 47 egészségügyi BSC képzettségű asszisztens dolgozik a 167 fős dolgozói létszámon belül.
2003-óta a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Kaposvári Képzési Központjának graduális képzésében, valamint szakorvosok postgraduális képzésében vesz részt. A részlegben ugyanúgy mint egész centrumban végzett egészségügyi szolgáltatások az ISO 9001 és ISO 14001 minőségirányítási rendszernek megfelelnek, és évente auditálásra kerülnek.

Betegfogadás rendje

Hétfőtől péntekig 08.00-16.00 óra között 3 szakambulancián történik sugárterápiás szakrendelés, valamint komplex onkológiai gondozási tevékenység. Kivizsgálásra, konzultációra előzetes telefonos egyezetés alapján kerül sor, szakorvosi beutalás nélkül és. Lehetőség van laborvizsgálatok (tumor marker vizsgálatok) elvégzésére is, valamint köszönhetően a Képalkotó Diagnosztikai Részlegnek és a PET Medicopus Kft.-nek, rövid határidőn belül a legmodernebb komplett keresztmetszeti képalkotó vizsgálatok (MSCT, MR, MR spektroszkópia, PET/CT, PET/MRI, funkcionális MR) is elérhetőek betegeink számára. A szimulátoros rendelés hétfőtől-péntekig 8.00-16.00 óráig történik. A lineáris gyorsítók minden munkanapon és szombati napon és 6.00-22.00 óráig két műszakban üzemelnek. A magas dózisteljesítményű közel-terápiás beavatkozások (HDR-AL) hétfőtől-péntekig 8.00-16.00 óráig történnek. A Centrumban, eljárási rend szerint az első megjelenéstől számított 7-10 munkanapon belül a kezelést megkezdjük, várakozási lista nincsen. A kezelésekre bejárás történhet ambulanter saját gépkocsival, szerződött szállító-cégekkel, az intézet panziójából, illetve osztályunkról, vagy a környező kórházakból fekvőbetegként.

Kezelési spektrum

Centrumunkban a kezelések szigorú nemzetközi és hazai protokollok alapján történnek. A modern diagnosztikus-terápiás technika alkalmazása, szakasszisztensi ellátottság, valamint az ellátó személyzet sokrétű szakképesítési háttere lehetővé teszi a modern sugárterápia közel teljes spektrumának végzését. Intézményünkben a következő nagyobb daganatcsoportok kezelését végezzük:

 • Központi idegrendszeri daganatok
 • Fej-nyaki daganatok
 • Tüdődaganatok, mellkasi daganatok
 • Emlődaganatok
 • Hasi daganatok (hasnyálmirigy, vese, hasi nyirokcsomók)
 • Urológia daganatok
 • Prostata daganatok
 • Nőgyógyászati daganatok (méhtest rák, méhnyak rák, szeméremtest rák)
 • Végbél-végbélnyílás daganatok
 • Bőrdaganatok
 • Haematológiai daganatok
 • Egyéb malignus betegségek sugárterápiás indikációkban

 • A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Onkológiai Osztályával szoros együttműködésben heti rendszerességgel onkológiai team-eken (szakbizottságok) multidiszciplináris döntés születik az onkológiai betegek kezelési tervéről, ezzel biztosítva a legmagasabb szintű mulitdisciplináris betegellátását. A team-en minden érintett társszakma részt vesz, és a kezelési döntés szakmai konszenzus alapján születik meg. Amennyiben kombinált kezelés (kemoterápiával kombinált sugárterápia) történik, a kemoterápiás hátteret a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Klinikai Onkológiai Osztálya biztosítja. Onkológiai Centrum biztosítja a betegek komplex onkológiai ellátását is.

  Közeltherápia

  A közelterápia más szóval brachytherápia alatt a daganatok radioaktív izotópokkal történő besugárzását értjük oly módon, hogy a sugárforrást (izotóp) a daganatba vagy közvetlen közelébe juttatjuk katétereken keresztül. Sugárfizikai jellemzője, hogy nagyon magas dózis alakul ki a sugárforrás körül, vagyis a daganatban, míg a katéterektől távolodva nagyon meredek a dózisesés, megkímélve így a környező normális szöveteket. Hazánkban egyedülálló módon a közelterápiás beavatkozások besugárzás tervezéséhez vagy magának a katétereknek a bevezetéséhez CT, MR és /vagy PET/CT, PET/MRI képalkotást használunk. Ennek a hagyományos röntgen átvilágítással szembeni nagy előnye, hogy nemcsak a katéter, hanem a daganat és annak kiterjedése valamint az óvandó normális szövetek is jól láthatóvá válnak, mely lehetővé teszi az egyénre szabott kezeléseket, a daganat minél nagyobb dózissal történő ellátását a környező normális szövetek maximális megkímélése mellett. Intézetünkben a modern brachytherápiás beavatkozásokat elsősorban a külső sugárkezelés dózisát kiegészítő, idegennyelven ún. „boost” kezelésként használjuk. Közelterápiával leggyakrabban kezelt rosszindulatú betegségek Intézetünkben: nőgyógyászati, prostata, bőr valamint fej-nyak daganatok. A jóindulatú betegségek közül a hegkeloidok („vadhús”) műtét utáni ellátásában jut szerepe a közelterápiának.

  Speciális intézeti profilok

  Gyógyító tevékenységünkben a nagy számban végzett rutin beavatkozások mellett új therápiás eljárások kifejlesztésére és alkalmazására is törekszünk:

 • CT-MR alapú nőgyógyászati közelterápia (ESTRO együttműködés)
 • MR vezérlet prostata brachyterápia
 • CT-MR, PET-CT, PET-CT-MR fúzió alapú besugárzástervezés
 • funkcionális MRI fúzió alapú besugárzástervezés a KIR tumoroknál
 • Kombinált kemoirradiációs kezelések
 • Biológiai terápiával kombinált kezelések
 • Intenzitás modulált sugárterápia fej-nyaki tumorok, hasi-kismedencei daganatok esetén
 • Ívbesugárzás
 • Intra- és extra-cranialis Sztereotaxiás Radióterápia (SRT)
 • Légzéskapuzott technikák
 • Dinamikus MR alapú tüdő tumor besugárzás
 • Egyedi moulage készítés alapján végzett bőr tumor HDR-AL kezelés
 • Heg-keloid HDR-AL kezelések
 • Ízületi sugárkezelések
 • Teljes test besugárzás
 • Teljes neuraxis besugárzás
 • Intézetünk felszereltsége

  Lineáris gyorsítók


  VARIAN TRUEBEAM 2.0
  VARIAN CLINAC IX

  A két dual energiájú lineáris gyorsító úgynevezett dozimetriai szempontból közel azonos, így ez a konfiguráció biztosítja a betegellátás folytonosságát, hiszen műszaki, hiba vagy karbantartás miatt nem kell kezelésnek elmaradnia. A Clinac IX készülék egy kiforrott, analóg, duál-energiás lineáris gyorsító. 6 és 15 Megavoltos (MV) fotonenergiák mellett 6,9,12,15 és 18 Megaelektronvoltos (MeV) elektron nyalábokkal is kezelhetünk. 120 lamellás multi leaf collimatorral (MLC) van felszerelve, és képes intenzitás modulált (mélységi dózisokkal manipuláló) IMRT kezelések leadására step&shoot illetve sliding window technikákkal. MV-os panelje lehetővé teszi az egyszerűbb képvezérelt kezelések végrehajtását. A TrueBeam 2.0 a lineáris gyorsítók legmodernebb generációjának gépe. Működése teljesen digitális, számítógépek figyelik és tartják kézben a készülék minden paraméterét. Képes a legmodernebb ív alapú kezelések (RapidArc, sztereotaxia) precíz és gyors végrehajtására. Rendelkezik a készülékre szerelt kilovoltos (kV) képalkotó rendszerrel (OBI), amivel akár CT is készíthető közvetlenül a beteg kezeléselőtt, vagy akár közben is. Ezzel rutinszerűen végezhetők képvezérelt kezelések (IGRT), annak érdekében, hogy A tervezőrendszer és a lineáris gyorsítók közötti kapcsolatot Varian ARIA kommunikációs rendszer biztosítja. Ennek köszönthetően a 4D besugárzásnál és a sugármezők pontosan a daganat biológiai aktív központjaiba fejtik ki daganatpusztító hatásukat, a mellékhatások minimalizálása mellett.  Tervező rendszerek-szimulátorok-rögzítőrendszerek


  A modern CT alapú besugárzás tervezéshez Intézetünkben az VARIAN ECLIPSE tervezőrendszer áll rendelkezésre. Az Intézetben kezelt betegek döntő többsége egyedi, 3D tervezés alapján kapja a kezelést (konvencionális 3D, IMRT). Kurtaív esetekben, bizonyos tumor lokalizációkban intenzitás modulált ívbesugárzást végzünk. A betegek rögzítése egyedi termoplasztikus maszkrögzítő rendszer használatával történik. A beteg előkészítéshez, mező illetve tervbeállításhoz SIEMENS SIMVIEW NT konvencionális, valamint SIEMENS 6 MULTISLICE CT szimulátor áll rendelkezésre. Indikációs körnek megfelelően módunkba áll PET-CT tervezést végezni elsősorban dinamikus, adaptív irradiációhoz.

  Közelterápia

  Intézetünkben magas dózisteljesítményű VARIAN GAMMAMED PLUS after-loading berendezést használunk, az integrált BRACHYVISION tervezőrendszerrel.

  Nyomtatható betegtájékoztatók

   

  Agy és gerinc sugárkezelése

  Bőrtumor sugárkezelése

  Csontok sugárkezelése

  Elektronnal történő sugárkezelés

  Emlőtumorok sugárkezelése

   

  Fej-nyaki tumorok sugárkezelése

  Hasi tumorok sugárkezelése

  Hasi-kismedencei tumorok sugárkezelése

  Mellkasi szervek sugárkezelése

  Nőgyógyászati közelterápia