Gyakran ismétlődő kérdések

CT és MR vizsgálatok

Lehet-e enni CT vizsgálatot megelőzően?

Amennyiben kontrasztanyagos CT történik, nem. MR vizsgálatok esetén ilyen megkötés nincs.

Hogyan lehet CT-MR vizsgálatra kerülni?

A képalkotó vizsgálatokra az arra jogosult szakorvos tud beutalót adni. Intézetünkben előjegyzési lista alapján történnek a vizsgálatok, partner intézeteink orvosai online, illetve telefonon tudnak időpontot kérni.

Mit jelent az altatásos vizsgálat?

Főleg gyermekeknél alkalmazzuk az altatásban végrehajtott képlakotó vizsgálatokat. Komplett belgyógyászati-aneszteziológiai kivizsgálást követően történnek a vizsgálatok. A vizsgálathoz szükséges teljes aneszteziológiai háttér Intézetünkben rendelkezésre áll (MR komatibilis berendezések, aneszteziológus szakorvos – KMOK aneszteziológia biztosítja, felnőtt - gyermek – pár percen belüli Intenzív terápiás háttér).

Mivel foglalkozik a diagnosztikus radiológia?

A diagnosztikus radiológia az orvostudomány azon ága, amely különböző képalkotó technológiák (röntgen sugár, CT, MR, ultrahang) segítségével diagnosztizálja a betegségeket.

Hogy működik a CT?

A CT (computer-tomográf) berendezés a test körül körbeforgatott röntgen sugárforrás és deketor segítségével gyűjt adatokat, majd ezekből számítógépes rekonstrukció segítségével a testről készült keresztmetszeti képeket hoz létre.

Hogy működik az MR képalkotás?

Az MR (mágneses rezonanciás) képalkotás erős mágneses teret és rádióhullámokat használ a test belsejének leképezéséhez. A vizsgálat során röntgen sugárzás nem éri a vizsgált személyt.

Van-e a CT, illetve MR vizsgálatnak kizáró oka?

CT vizsgálatot terhes nőkön nem lehet végezni, gyermekeknél a betegség természete alapján kerül eldöntésre, hogy elvégezhető-e a vizsgálat. Vesebetegség esetén kontrasztanyagos CT vizsgálat nem végezhető MR vizsgálatot a szervezetbe beépített bizonyos fémek esetén nem lehet végezni, erről a vizsgálat előtt a radiológus szakorvos dönt. Amennyiben Önnek szívritmusszabályzót (pacemaker) helyeztek be, MR vizsgálat csak kivételes indikációval, megfelelő előkészületek mellett végezhető.

Hogyan kaphatok időpontot CT és MR vizsgálatra?

A CT és MR vizsgálatokat szakorvosi beutalóval, a beutaló szakorvos által előjegyzett időpontban végezzük. Beutalóért és időpontegyeztetésért kérjük forduljon szakorvosához.

Mit kell magammal hozni a vizsgálatra?

Személyi igazolványát, TAJ kártyáját, a szakorvosi beutalót és a betegségével kapcsolatos korábbi orvosi dokumentációt. Amennyiben más intézetben készültek jelenlegi betegségével kapcsolatban radiológiai vizsgálatok, azok képanyagát filmen vagy CD/DVD lemezen kérjük hozza magával és érkezéskor a recepción adja le.

Mennyi ideig tart a CT és MR vizsgálat?

A vizsgálat hossza a vizsgált testrész és a betegség természetének függvénye. Általánosságban a CT vizsgálat átlagosan 10 percig, az MR vizsgálat átlagosan 20-25 percid tart.

Mely gyógyszereket szabad és melyeket nem szabad bevenni a vizsgálat előtt és után?

A metformin-t tartalmazó, cukorbetegség kezelésére alkalmazott tabletták (pld. ADIMET, MEFORAL, MERCKFORMIN, METFOGAMMA, METFORMIN MYLAN, MYLMET, stb.) szedését két nappal a CT vizsgálat előtt abba kell hagyni és a vizsgálatot követő további két napig nem szabad ezeket a tablettákat szedni. Egyéb gyógyszereit (vérnyomás, szív, illetve egyéb gyógyszerek) a szokásos módon vegye be.

Vezethetek autót a CT, illetve MR vizsgálatot követően?

Természetesen.

Sugártherápia

Fájdalmas-e a sugárkezelés?

Nem. A kezelés alatt a kezelési asztalon a pozicionáló eszközök segítségével kell nyugodtan feküdni. A sugárkezelések a mezőszámtól függöen 5-15 percig tartanak. Intézetünkben a betegek kezelőorvosai heti rendszerességgel ellenőrzik betegeiket az esetleges panaszokkal a beosztott orvost lehet keresni.

Mennyit kell várni a sugárkezelésre, hogyan lehet jelentkezni?

Jelenleg Intézetünkben a sugárkezelésre kerülő betegek esetén nincsen várólista. Ez azt jelenti, hogy a beutalt betegek, esetén, amennyiben a kezelés megkezdéséhez szükséges vizsgálatok hiánytalanul megvannak, az első megjelenéstől számított 7-10 munkanapon belül a kezelés megkezdhető. A sugárkezelésre szakorvosi javaslat (onkológus, sebész, nőgyógyász stb) alapján lehet jelentkezni.

Hogyan lehet az intézeti panzióba kerülni? Kell-e fizetni ezért a szolgáltatásért?

A panzióért nem kell fizetni. Azok a betegek kerülhetnek a panzióba akik nem szorulnak osztályos elhelyezésre, otthonukból a bejárás (saját gépkocsi, tömegközlekedés, Intézeti szállítás, szerződött szállítás stb.) nem biztosított. A panziós elhelyezést kezelőorvosuk intézi.